Potpisan Protokol o suradnji između Osijeka i Canada Baya

Aktualno 19. ožujka 2018

Dogradonačelnik Osijeka i predsjednik GO SDP Osijek Boris Piližota bio je u desetodnevnom službenom putu u Australiji, u sklopu kojeg je prisustvovao potpisivanju Protokola o suradnji između grada Osijeka i grada Canada Baya. Canada Bay je grad u sastavu Sydneyja, koji ima oko 80.000 stanovnika te brojnu hrvatsku zajednicu.
Komunikacija između Osijeka i australskog grada počela je još prije 3 godine, a intenzivirala se kada je Osijek posjetila njegova bivša gradska vijećnica Mirjana Cestar (koja je rodom Slavonka). Na sjednici Gradskog vijeća, održanoj 18. siječnja, prihvaćena je odluka o pokretanju protokola o suradnji Osijeka i Canada Baya te je on 14. ožujka i službeno potpisan.

Pri potpisivanju Protokola o suradnji, Piližota je pozdravio prisutne u ime gradonačelnika Ivana Vrkića te u svoje osobno ime. Koliko je suradnja gradova shvaćena ozbiljno, govori i činjenica da su na potpisivanju bili i gradonačelnik Canada Baya Angelo Tsirekas. generalni menadžer Grada Gary Sawyer, veleposlanik Republike Hrvatske u Australiji Damir Kušen, generalni konzul u Sydneyu Hrvoje Petrušić, generalni konzul u Melbourneu Dubravko Belavić, bivša gradska vijećnica Mirjana Cestar te menadžer Zvonimir Kurtović, koji je uz Mirjanu Cestar dao najveći doprinos pri uspostavljanju partnerskih odnosa između gradova.

Piližota je istaknuo da je njegova najveća želja da gradovi prodube gospodarsku suradnju, ali i da je iznimno poželjna i razmjena iskustva u područjima obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije. Također, osvrnuo se i na sličnosti između Osijeka i Canada Baya, koje je uočio prilikom obilaska grada: i Osijek i Canada Bay leže na rijeci, bogati su zelenim površinama, a i veliki se napori ulažu kako bi gradovi bili što čistiji.

Dogradonačelnik Osijeka je iskoristio ovu priliku da pozove svoje domaćine da dođu u Osijek krajem lipnja, na dan zaštitnika Grada Osijeka, Svetih Petra i Pavla. Za kraj svog govora, izrazio je veselje početkom suradnje i najavio izradu konkretnog plana suradnje za razdoblje od 2018. do 2020. godine.

Gradovi Osijek i Canada Bay zasigurno mogu puno naučiti jedan od drugoga te tako ostvariti napredak na zadovoljstvo svojih građanki i građana.