Priopćenje SDP-a: Jedno govore, a drugo rade

Aktualno 10. travnja 2019

Potaknuta pokušajima dijela osječkog ogranka HDZ-a da od ozbiljnih tema rade politički igrokaz Gradska organizacija SDP-a Osijek uputila je medijima priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

 

“Iako nama u SDP-u nije pretjerano bitno ono što se govori nego ono što se čini, ipak se osjećamo dužnima odgovoriti na izjave dijela osječkog HDZ-a, a vezano za izmještanje lokacije reciklažnog dvorišta u Donjem gradu.

Ako je nešto u cijeloj ovoj priči tragikomično (kako to kaže dio osječkog HDZ-a) onda je to njihovo ponašanje po principu „jedno govori, a drugo radi“. Podsjećamo da su riječima „podržavali“ izgradnju IT parka, ali su aktivno glasali protiv njegove izgradnje. Riječima su „podržavali“ izgradnju teniskog centra Donne Vekić, ali su aktivno glasali protiv njegove izgradnje (čast iznimkama). Jedno govori, a drugo radi im je očito postala krilatica.

Njihovo prikupljanje jeftinih političkih bodova ne bi bilo vrijedno spomena, jer taj smo igrokaz već gledali i ranije, da dio tog HDZ-a nije podržao upravo ono što drugi dio sada „kritizira“. Najprije su bili ZA da bi potom dan-dva kasnije sami svoj potez kritizirali. Pa tako valjda i sebe. Što drugo zaključiti nego da ni sami ne znaju što bi htjeli.

Odgovoran potez gradske uprave i Gradskog vijeća, uključujući i SDP, u zaštiti svih radnih mjesta netko može i ne mora javno podržavati. Ali ako im je išta sporno u nastojanju da se u Osijeku ne samo sačuva, nego i povećava broj radnih mjesta onda ne žive u realnosti nego u nekom svome privilegiranom svijetu. Koristiti ovakvu temu za skupljanje političkih bodova neće pomoći građanima Osijeka da bolje žive. Odgovorni potezi hoće. Radna mjesta hoće. Ako im je stalo do boljeg života građana Osijeka onda će biti partner u razvoju grada, koristiti činjenicu da je njihova stranka na vlasti u državi i pomoći da se problemi grada rješavaju.

Gradska uprava i Gradsko vijeće su promptno reagirali odmah po saznanju da postoji određena zabrinutost ozbiljnog gospodarskog subjekta u gradu vezano za lokaciju reciklažnog dvorišta. Unatoč tome što je Generalnim urbanističkim planom lokacija reciklažnog dvorišta upisana još 2006. godine i uvažavajući činjenicu da svatko tko je zainteresiran može predložiti izmjenu GUP-a i unatoč tome da inicijativu za promjenu GUP-a nitko nije dao od 2006. godine ne znači da Grad Osijek nije bio spreman uvažiti (i uvažio je) zabrinutost onih koji aktivno i svakodnevno sudjeluju u gospodarskom razvoju Osijeka. U trenutku kad je iskazana zabrinutost gradonačelnik, gradska uprava i Gradsko vijeće su odmah reagirali i donijeli odgovorne odluke u interesu razvoja gospodarstva. I ovom odlukom, a ne samo riječima, SDP i partneri su pokazali da radna mjesta u Osijeku stavljamo na prvo mjesto i da smo na raspolaganju gospodarstvenicima ovog grada, a u konačnici onima koji od svog rada žive.

S prvotnim manipulacijama oko nekakvih 5 milijuna kuna, u ovom drugom javnom istupu dijela osječkog ogranka HDZ-a došli su na cifru od 3,8 milijuna kuna. Koliko neistinitosti o milijunima možemo očekivati u svakom sljedećem nastupu?

Nadalje, nisu odgovorili zašto su njihovi vijećnici podržali jedini racionalan prijedlog relokacije reciklažnog dvorišta na sjednici Gradskog vijeća, a nekoliko dana kasnije je drugi dio HDZ-a kontradiktorno krenuo s politikantskim press konferencijama i opanjkavanjem našega grada u javnosti? Dijelu osječkog HDZ-a možda nije jasno ono što je drugom dijelu bilo jasno, a to je da će se izgradnja reciklažnog dvorišta „Donji grad“ realizirati na drugoj lokaciji pri čemu će se financiranje izgradnje nastojati u najvećem dijelu realizirati iz bespovratnih sredstava Kohezijskih fondova Europske unije, ukoliko se za to ostvare potrebni preduvjeti, a u protivnom će Grad Osijek za ispunjavanje svoje zakonske obveze izgradnje reciklažnog dvorišta u Donjem gradu sredstva osigurati iz drugih izvora (članak 5. Odluke). I u tome, naravno, mogu aktivno pripomoći ako odluče politiku staviti u drugi plan.

Uistinu znajući i razumijevajući okolnosti HDZ-ovi vijećnici su podržali ovakvu odluku na Gradskom vijeću. Naknadne izjave drugog dijela njihove stranke ne idu u korist građana Osijeka i nisu potrebne, niti konstruktivne. Ako želimo biti odgovorni akteri u razvoju Osijeka trebali bi se čuvati izjava dnevnopolitičkog karaktera koje nemaju drugu svrhu osim pokušaja skupljanja političkih bodova na temama koje nužno građanima znače daleko manje od očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta.

Ne tražimo da budu partner ovoj gradskoj vlasti, ali neka to budu građanima i neka svoju energiju usmjere u razvoj grada, a ne u politički igrokaz.

Jednu odluku aktivno podržavati, pa je zatim javno kritizirati nije ozbiljan potez. Bez obzira tko to činio. Potrudimo se ipak biti – vjerodostojni.”