Sretan 8. mart!

Aktualno 8. ožujka 2019

Danas, 8. ožujka obilježavamo Međunarodni dan žena kad slavimo sva postignuća pripadnica ženskog spola.
Obilježavanju ovog dana tradicionalno se priključuje i SDP diljem Hrvatske, pa tako i Gradska organizacija SDP-a Osijek.
Tom su prigodom predsjednica Foruma žena SDP-a Osijek Ružica Vukosavljević, saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković i predsjednik GO SDP-a Osijek P, zajedno s članicama i članovima SDP-a Osijek, sugrađankama darivali cvijeće kao znak pažnje i zahvale za sve što žene čine svakog dana u godini.
Osim zahvale za sve što čine i obilježavanja svih dostignuća pripadnica ženskog spola ovaj se dan tradicionalno koristi da se ukaže na još uvijek postojeći neravnopravan položaj pripadnica ženskog spola u društvu. Žene u Hrvatskoj danas su potplaćene i na nesigurnim radnim mjestima, podižu djecu, skrbe o obitelji i nose pretežiti teret kućnog rada, a plaće su ima i dalje manje od muških kolega za isti posao, te posljedično imaju i manje mirovine od muškaraca.
Prigodnim letkom ukazano je, osim na neravnopravnost, i na današnje stanje u Hrvatskoj:
– stopa ubojstava žena od strane bliskih osoba sve je veća, a nasilje brutalnije,
– država ne pruža podršku žrtvama za život neovisan od nasilnika,
– skloništa za žene i djecu žrtve nasilja nisu dostupna u svakoj županiji,
– sudovi oslobode krivnje 30% zlostavljača,
– potrebu izmijene zakona tako da se zaštite žrtve.
Zato je više nego ikad potrebno dići glas, hrabro i beskompromisno se suprotstaviti zlostavljanju, diskriminaciji, marginalizaciji, poniženju i zanemarivanju žena!
Ovom prigodom još jednom želimo čestitati svim sugrađankama Međunarodni dan žena i zahvaliti se na svemu što čine.