9. sjednica Gradskog vijeća Grada Osijeka

Aktualno 6. lipnja 2018

Na jučerašnjoj 9. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka bilo je prilično zanimljivo, velikim dijelom zahvaljujući prijedlozima i inicijativama SDP-ovih vijećnika. Neke od njih su:

– uređenje rasvjete na pješačkom nadhodniku kod željezničkog kolodvora gdje od 80-ak svjetlosnih tijela radi samo njih 10

– postavljanje svjetlosnih LED markera na zavoju kod remize i HEP-a odnosno kod Vijenca I. Meštrovića, na pješačkom prijelazu na Trpimirovoj između srednjoškolskog igrališta i Vij.I. Meštrovića, na pješačkom prijelazu na “čepinskoj” kod Židovskog groblja radi povećanja sigurnosti u prometu

– dodatno uređenje Perivoja kralja Tomislava koji je jedan od reprezentativnijih osječkih parkova, odnosno nasipavanje dekorativnog kamena na stazama

– uređenje kanalske mreže na području Cvjetnog naselja, a koja nije pod ingerencijom Grada u svrhu borbe protiv komaraca.

Što se tiče komaraca, s obzirom da je od oporbenih vijećnika došlo do prigovora kako ih se neadekvatno tretira, a posebno na području Višnjevca i Josipovca, podsjećamo da je Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije zadužen za monitoring, upravljanje sustavom za borbu protiv komaraca, kontroliranje učinkovitosti te provedbe odnosno nadzor i medijsko izvještavanje javnosti. Prema upravo tim preporukama do sada je izdano 40 naloga za tretiranje komaraca, a Višnjevac i Josipovac zamagljivani su 8 puta (posljednji puta jučer). Prema tome, nema govora o tome da službe, ali i Grad ne rade svoj posao! Do sada je potrošeno oko 1,3 milijuna kuna od predviđenih 4 milijuna u gradskom proračunu namijenjenih za ovu problematiku. Problem Višnjevca, Josipovca i svih ostalih dijelova Osijeka nije u neadekvatnim tretmanima komaraca na područjima pod ingerencijom grada, jer ilustracije radi, porazna je činjenica kako je Osijek JEDINA jedinica lokalne samouprave (od 42 u OBŽ) koja se sustavno bori protiv komaraca. Za učinkovitu borbu protiv komaraca nužna je suradnja svih instanci vlasti – lokalne samouprave, županije te Vlade RH i sve dok takva suradnja ne bude na adekvatnoj razini “uvozni” komarci i dalje će terorizirati građane našeg grada, unatoč svim naporima koje poduzimamo na našem administrativnom području.