Piližota na proslavi 10. godišnjice proglašenja neovisnosti

Aktualno 25. veljače 2018

Dogradonačelnik Osijeka i predsjednik GO SDP Osijek Boris Piližota čestitao je osječkim Albankama i Albancima Dan proglašenja neovisnosti Republike Kosovo, na proslavi 10. godišnjice proglašenja neovisnosti, održanoj 24. veljače u ZOO hotelu.

Prvi Albanci u Osijek su došli u 18. stoljeću, a dok je idući val većeg doseljavanja zabilježen sredinom dvadesetog stoljeća. Njihov dolazak obilježio je i procvat otvaranja samostalnih obrta kao što su restorani, pekarnice, slastičarnice te zlatarnice.

Danas albanska nacionalna manjina u gradu Osijeku kroz brojne udruge te Vijeće albanske nacionalne manjine intenzivno radi na očuvanju vlastitog nacionalnog identiteta, kulture, jezika te tradicije. Albanski osnovnoškolci s područja cijelog grada mogu učiti albanski jezik u dvije osnovne škole

Piližota je čestitao okupljenima na njihovom velikom povijesnom danu te istaknuo kako je albanska nacionalna manjina važan dio povijesti, kulture i tradicije Osijeka. Istaknuo je i da albanska, ali i sve ostale nacionalne manjine svojim posebnostima uvelike obogaćuju Osijek te da će im se osigurati uvjeti da to i u budućnosti nastave činiti.